17. октобар 2012.

Победила хуманост

1 коментара

Аутор текста: Драган Живић, ФИДЕ мајстор

Градски шаховски савез Ниша, у сарадњи са Савезом глувих Ниша, а под покровитељством директора турнира, Драгана Маринковића, организовао је 10. ГП Медијана Ниш 2012, Меморијал Браце Костића. Важила су сва правила за ГП турнире, али је донација директора турнира и сва уписнина и прилози љубитеља шаха, који нису играли, намењена породици покојног МК Браце Костића, преминулог глувог шахисте.

МК Браца Костић – Браца глуви, је преминуо јануара 2012. године, а главни узрок је био борба са сиромаштвом. Маштао је да на ТВ акцији буде преуређена и његова кућа, али то није дочекао. Захваљујући добрим људима, великој медијској акцији у граду и заузимању ГО Медијана, породица Костић се недавно уселила у комплетно преуређену кућу, са свим неопходним уређајима за једно савремено домаћинство, а акција је ишла под слоганом „Помогнимо Анђели…“. Организацијом 10. ГП брзопотезног турнира, шахисти су дали свој скромни допринос и финансијску помоћ.
Треба подсетити да је ово 4. хуманитарни турнир, у организацији Драгана Маринковића, члана Управног одбора Градског ШС Ниша: 2009. г. је сва донација прослеђена Савезу  глувих Ниша; 2010. г. је донација била намењена Шаховском клубу слепих и слабовидих „Свитања“; 2011. г. је донација ишла на рачун Удружења оболелих од мултиплесклерозе, а наредне 2013. године, ће се у октобру играти турнир, намењен неком другом удружењу инвалида.
Веома важне фудбалске утакмице наше репрезентације, а за неке и недостатак наградног фонда,  су утицале да број такмичара буде свега 34. Од тога 3 ИМ, 3 ФМ, али и скоро сви перспективни нишки омладинци и кадети. Учесници су били из Зајечара, Сврљига, Лесковца, Грделице и Ниша.
Победио је ИМ Мирослав Миљковић, са 9 поена, колико је освојио и другопласирани ФМ Љубомир Биљанић. Трећи место освојио је  МК Немања Живковић, са 7,5 поена. На деоби 4-7. места, са 7 бодова су: МК Срђан Димитријевић, из Лесковца, МК Србољуб Миловановић, из Сврљига, МК Стефан Младеновић и МК Јован Рашић, из Зајечара.
Најбоља шахисткиња је ЖИМ Маја Величковски-Нејковић, најбољи омладинац МК Вук Ђорђевић,  најбољи ветеран МК Ранко Ђурић.
Главни судија турнира је био ФА Мирослав Раковић, а заменик Рег. А. Радивоје Митровић, а ваља нагласити да су судије такође, платиле уписнину.
Без обзира на велику хуманост свих учесника 10. ГП Медијана Ниш 2012 и љубитеља шаха који су дошли само да уплате донацију и испоштују породицу Костић, остаје по мало и горак укус што турнир није био масовнији, и што су неки од редовних учесника ГП турнира, пропустили овај турнир.
Управни одбор Градског шаховског савеза Ниша, на следећој седници размотриће нека отворена питања око листе учесника 11. ГП Медијана Ниш 2012, Меморијал Горана Недељковића, који се игра 23.11.2012. од 16,30  под покровитељством ЕД „Југоисток Ниш“, за наградни фонд од 40.000 динара.
Генерални пласман након 10. ГП турнира је такав, да за пласман у првих 12, има 14 кандидата, а од 8-14. места је разлика 5 бодова, тако да ће 11. ГП одредити финалисте, тј. последњих 6, јер је прва шесторка и теоретски обезбедила пласман у првих 12, који ће играти финале у децембру.
Генерални пласман првих 14:
Бр. поена
1.МК Марио Ливаја90
2. ФМ Горан Терзић85
3. ИМ Мирослав Миљковић70
4. ФМ Дарко Митровић60
5. Горан Златановић56
6. ИМ Жељко Ђукић56
7. МК Србољуб Миловановић50
8. ФМ Драган Живић45
9. ЖИМ Маја Величковски-Нејковић44
10. ВМ Мирослав Тошић42
11. МК Стефан Младеновић41
12. МК Немања Живковић40
13. ФМ Љубомир Биљанић40
14. ФМ Станоје Јовић40
ФМ и ИА Драган Живић, Пред. Градског ШС Ниша

One Response so far.

  1. Анониман says:

    Pa i ja sam ocekivao vise i takmicara i para. Ali dobro je i ovako. Pozdrav
    Dusan M.

Напиши коментар

 
Блог Драгана Маринковића © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

ТАБЛА НКС СРЖ