02. јун 2012.

Велемајсторски турнир у Нишу

0 коментара
Аутор текста: Драган Живић


У Нишу је јуче, 1.6.2012. године, завршен велемајсторски шаховски турнир „Дани Цара Константина 2012“, у сусрет 2013. години и прослави 1.700 година од доношења Едикта о верској толеранцији, Цара Константина, рођеног у Нишу.
Учествовало је 10 играча, од чега 4 велемајстора, 5 интернационалних мајстора и 1 ФИДЕ мајстор. Турнир је био IX категорије ФИДЕ (по старој класификацији), просечног рејтинга 2451. Посебну драж турниру дала је борбеност, а по први пут у Нишу, примењено је „Софијско правило“, да нема склапања ремија до 30. потеза, сем у случају 3 пута поновљене позиције или вечитог шаха.

Наравно да се салонски ремији не могу тако лако искоренити и да у самој теорији отварања има доста линија са понављањем позиције, али од 45 партија, чак 20 је одлучено, а било је доста ремија, који су били драматичнији и лепши од решених партија. То се пре свега мисли на атомску партију А. Павлидис - М. Миљковић из I кола, а млади ИМ Панчевски је рекао да се не сећа када је гледао тако узбудљиву и саржајну партију, као што је била драматична између ГМ В. Петкова и ИМ Ж. Ђукића. Обе партије су представљене у шаховском додатку испод текста.
Победио је интернационални мајстор, Антониос Павлидис ( 19.год.), из Кавале, актуелни сениорски шампион Грчке, са 6 поена из 9 кола. На жалост, пола поена га је делило од велемајсторске норме, али је шаховска богиња Caissa била доста наклоњена победнику турнира, током читавог такмичења, од I кола и дуела са Миљковићем, до задњег кола и партије са Ж. Ђукићем.
Друго место освојио је ГМ Дејан Антић, Јагодинац на привременом-тренерском раду у Грчкој, са 5,5 поена. Дејан је приказао најсигурнију игру на турниру и само расплет у осталим партијама и још једном олако пропуштене боље позиције, пре свега у VIII колу, омеле су га на путу ка победничком трофеју. Нишлије су биле „по мало и љуте“ на Антића, што је до последњих могућности запињао у последњем, IX колу, против ФМ Ђокића, коме је реми био довољан за ИМ бал!? Но, то је био још један доказ о професионалности ГМ Антића, коме је недавно изашла и књига о Француској одбрани.
На деоби III-VI места, са 4,5 поена су: трећи ФМ Владан Ђокић, најпријатније изненађење турнира, који је у последњем часу попунио листу учесника, а за време турнира морао да прати и предавања на оближњем Електронском факултету, где од овог месеца постаје апсолвент. Популарни Ђоле је био један од најталентованијих нишких кадета и јуниора, годинама уназад. Раскошан таленат је подредио факултету, али је Владан ослонац ШК „Челин камен“, а да ли ће након студија покушати да барем постане ИМ или ће се посветити програмирању, показаће време.
ГМ Драган Косић је четврти. По приказаној игри је заслужио највиши пласман, а просто је било милина гледати како младим ИМ држи лекције из Француске и Словенске одбране. Репрезентативац Црне Горе, из царске Сремске Митровице, је по таленту далеко, далеко изнад 2.500 рејтинга…
Пето место освојио је ИМ Бранимир Максимовић, који је коаутор књиге о француској одбрани, а на својим плећима је „француско мајсторство“ осетио млади Скопљанац, Филип Панчевски. Популарни Макса, у пoследње време је доста поправио рејтинг, а од раније има 2 ГМ бала, па је ово била прилика да се бескомпромисни борац домогне највише титуле.
Шесто место, званично деоба III-VI, је припало ИМ Филипу Панчевском. Нон-стоп играње (Опен Босна, ГМ Дани Ц.Константина, Лига БИХ) је узела данак у поенима, а и форсирање у дербију са Павлидисом и још неким партијама, јер је ГМ норма била изузетно висока - 4 плуса!
На деоби VII-IX места, са по 4. поена су: бугарски ВМ Владимир Петков, можда и највећи трагичар турнира, јер је изгубио тотално добијену позицију са Ђукићем, а форсирао непотребно са Ђокићем, Тошићем, Павлидисем… Раскошан таленат није испратио професионални однос према шаху, па би и домети били много већи, али је популарни Влатко, оставио најсимпатичнији утисак код домаћих шахиста и љубитеља, а и српски језик му је за минимум врло-добру оцену у школи.
Осми је био ИМ Жељко Ђукић, по некима један од тројице најталентованијих шахиста у историји нишког шаха. Да је освојио II место, не би било незаслужено, јер је Жељко у неким партијама подсетио на сву лепоту и драж шаха и на играче који су шах учили из књига, а не из компјутерских програма и база. Филигранстки вођена завршница са ГМ Косићем, нестварни преокрет против ГМ Петкова, одбрана пропале позиције против ГМ Антића, су на жалост остале не материјалозаване, због грубог превида даме против ИМ Панчевског, превида топа против Тошића и пропуста у последњем колу, када је Жељко форсирао оптички бољу завршницу, против ИМ Павлидиса, победника турнира.
Велемајстор Мирослав Тошић је освојио 9. место, са једним минусом, тј. такође, 4 поена. Један од најталентованијих велемајстора некада, за кога стоји слична оцена, као код ГМ Косића и Петкова, да рад на шаху и професионални однос према тренингу и теоретским припремама, је пресудан у савременом шаху. Проблем дуплих кола и то што је сем са ГМ Драганом Косићем, популарни Тошке из Сврљига, сваку партију играо до голих краљева, је допринело да су у табели 3 нуле. Груб превид у партији последњег кола, са Панчевским су га од листе награђених довели до IX места на табели, али је сачуван рејтинг.
Пре турнира, скоро сви су полагали наде, да ће ИМ Мирослав Д. Миљковић, са једном ГМ нормом и након окончања студија медицине, напасти другу ГМ норму и прво место на турниру. Али, већ од I кола и атомске партије са Павлидисом, где је пропустио да још у отварању направи надмоћну позицију, кола су кренула низбрдо, а порази у III и IV колу, са Тошићем и Косићем су распршила сан о норми, да би потпуно неочекивано, популарни Мирче освојио последње-X место. Можда по први пут у животу, још од кадетских дана (једног тренутка, је М. Миљковић имао 14-ти рејтинг на свету, у групи М14), али са надом да је ово био један од оних турнира када вам ништа не иде.Наградни фонд је био 100.000 динара, распоређен на 5 награда (35.000, 25.000, 20.000, 12.000 и 8.000), а сви играчи са стране су имали смештај и исхрану, док су велемајстори имали и екста хонораре и плаћене путне трошкове. О дружењу, ићу и пићу, могле би се писати странице и странице, а о познатом нишком гостопримству могу говорити сами учесници.
Пост-изборно стање у земљи и Нишу, довело је до проблема са салом за игру и стандардно обећаним донацијама, које остају на нивоу обећања. Али, захваљујући приватним донацијама и финансијском подршком ШК „Челин камен“ и пре свега покровитељства главног организатора и финансијера клуба и турнира, Драгише Стојановића, из Доње Студене, све уговорене обавезе исплаћене су на време.
Судили су ИА Драган Живић и РА Игор Лукић, док је директор турнира био МК, др Слободан Илић.
Турнир је медијски био изузетно добро пропраћен, почев од најава и јавног извлачења бројева на нишкој РТВ Белле амие, до свакодневног исцрпног извештавања у нишким Народним новинама, новинара Бранимира Живковића, МК, те изванредне праћености турнира на сајтовима: Шах-Мат-Листа, Вечити шах, и сајтовима ШС Централне Србије и пре свега Градског ШС Ниша. Најаве и спорадичног извештавања било је и на сајту Регоионалног ШС Ниша, као и локалних нишких сајтова и медија.
Специјална шаховска емисија-Шаховска тајна, водитеља Љубе Жикића, која се сваке недеље припрема и емитује на Нишкој ТВ, у термину од 12 часова, са 3 репризе током недеље а делимично је гледана широм земље, у зависности од кабловског дистрибутера, ће бити посвећена ВМ турниру…
Просто је несхватљиво, да ГМ турнир IX категорије није забележен на страницама Политике, која је уз Спортски журнал, најчитанија новина свих шахиста. Некада се на страницама Политике писало о турнирима и у малим варошицама, а сада нема места ни за турнир у граду, који је годинама био други-трећи шаховски центар.
Оправдање да је смањен простор и да се о шаху пише углавном у додатку понедељком, је просто несхватљиво. Наравно да треба покрити врхунски шах, мечеве за првака света, али неколико реченица се мора посветити и турнирима нижег значаја и рејтинга у целој Србији. Ако се већ пише о боемским вечерима у Београду, у шаховској рубрици, онда би уз овај ГМ турнир, могао да се напише и роман о испричаним шаховким причама, нишким ноћима, поједеном печењу и „тонама“ пића…
Од 24. фебруара до 01. јуна 2012.г. у Нишу су одржана 4 турнира који су се рејтинговали: II Светосавски рејтинг турнир, ОПЕН Ниш, I Рејтинг турнир Медијана, ГМ бергер Дани Цара Константина 2012, и ни једне једине речи није објављено у Политици, нити у Шаховском додатку понедељком!!
Током турнира су се многи шахисти и љубитељи шаха, запитали зашто од 1985.године скоро 25.г. није било бергер турнира у Нишу, барем на нивоу ИМ, у организацији ШК „Ниш“ или Градског и Регионалног ШС Ниша?! Када год сам то питање поставио уназад барем 15.год. увек је оправдање било да није било пара?!
Скоро сам нашао податак да је бруто производ Електронске индустрије из Ниша, 1990.године био већи него цели БДП тадашње СР Македоније?! Дакле, паре нису биле највећи проблем, јер је тренутна финансијска ситуација за шах у Нишу, можда најтежа у 8 деценија дугој историји. Током последње деценије претходног века, у Нишу је завхаљујући МК Петру Рољу, организатору, одиграно много најјачих Опен турнира на Балкану, и још сијасет лига, кадетских фестивала, полуфинала, мечева, кампова…али, никада није био бергер турнир.
Мој скромни закључак је да бергер турнири не доносе много афирмације, саморекламерства и популарности за организаторе, а доста коштају. Такође, ту, за разлику од ОПЕН турнира, нема простора за зараде од котизација и спонзора и зато таквих турнира није било преко 2 деценије. Наравно да је главни разлог неспособност тадашњих функционера да су пронађу финансије за организацију турнира. Треба подсетити да је 2010. године у Нишкој Бањи био вема јак турнир, такође, у организацији ШК „Челин камен“ и финансијера Драгише Стојановића.
Кренула је Градска слава у Нишу, Свети Цар Константин и Царица Јелена, а надамо се да је овај велемајсторски турнир био добар увод и најава, спектакуларног бергера следеће године, са играчима из свих градова и земаља где је столовао Цар Константин: Енглеска, Немачка, Италија Србија, Бугарска, Турска..
ИА и ФМ Драган Живић
[Event "DANI CARA KONSTANTINA 2012"]
[Site "Nis"]
[Date "2012.05.26"]
[Round "1.5"]
[White "Pavlidis, Antonios"]
[Black "Miljkovic, Miroslav D"]
[Result "1/2-1/2"]
[ECO "B33"]
[WhiteElo "2446"]
[BlackElo "2474"]
[PlyCount "112"]
[EventDate "2012.05.26"]
1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 e5 6. Ndb5 d6 7. Bg5 a6 8.
Na3 b5 9. Bxf6 gxf6 10. Nd5 f5 11. Bxb5 axb5 12. Nxb5 Ra4 13. Nbc7+ Kd7 14. O-O
Rxe4 15. Qh5 Ne7 16. Qxf7 Kc6 17. c4 Qd7 18. Nb5 Ng6 19. Qf6 Be7 20. Qf7 Bf8
21. Nb4+ Kb6 22. Nd5+ Kc6 23. Nb4+ Kb6 24. Nd5+ Kb7 25. Qf6 Rxc4 26. Rac1 Qxb5
27. Qf7+ Kb8 28. Nc7 Be6 29. Qxe6 Rxc7 30. Rxc7 Kxc7 31. Rc1+ Kb6 32. Qc8 Be7
33. Qc7+ Ka6 34. Rc3 d5 35. Rc6+ Qxc6 36. Qxc6+ Ka7 37. Qc7+ Ka8 38. Qc6+ Ka7
39. Qxd5 Rd8 40. Qa5+ Kb7 41. g3 f4 42. h4 fxg3 43. fxg3 Rc8 44. Qb5+ Ka7 45.
Qa5+ Kb7 46. Qd5+ Kb6 47. h5 Bc5+ 48. Kg2 Ne7 49. Qxe5 Nc6 50. Qe6 Rc7 51. Kh3
Re7 52. Qd5 Re5 53. Qf7 Re7 54. Qd5 Re5 55. Qf7 Re7 56. Qd5 Re5 1/2-1/2
[Event "DANI CARA KONSTANTINA 2012"]
[Site "Nis"]
[Date "2012.05.28"]
[Round "3.1"]
[White "Petkov, Vladimir"]
[Black "Djukic, Zeljko"]
[Result "0-1"]
[ECO "A09"]
[WhiteElo "2512"]
[BlackElo "2392"]
[PlyCount "112"]
[EventDate "2012.05.26"]
1. Nf3 d5 2. c4 d4 3. b4 c5 4. e3 g6 5. exd4 cxd4 6. c5 Bg7 7. Bc4 d3 8. Nc3
Nh6 9. O-O O-O 10. Bb2 Nc6 11. a3 a5 12. b5 Ne5 13. Nxe5 Bxe5 14. Re1 Bxh2+ 15.
Kxh2 Ng4+ 16. Kg1 Qd4 17. Qf3 Qxc4 18. Nd5 h5 19. Rxe7 Bf5 20. Rxb7 Rae8 21. c6
Re2 22. Ne7+ Kh7 23. Nxf5 Rxf2 24. Ne3 Qc5 25. Qg3 Rxd2 26. Rf1 Rxb2 27. Rbxf7+
Rxf7 28. Rxf7+ Kg8 29. Rf1 Rxb5 30. c7 Rb2 31. Kh1 Rc2 32. Nxc2 dxc2 33. Qb3+
Kg7 34. Qb2+ Kh7 35. Rf7+ Kh6 36. Qh8+ Kg5 37. Qd8+ Kh6 38. Qd2+ g5 39. Qc1 Qe5
40. g3 Qd5+ 41. Kg1 Qxf7 42. Qxc2 Qe6 43. c8=Q Qe1+ 44. Kg2 Ne3+ 45. Kf3 Nxc2
46. Qc6+ Kg7 47. Qxc2 Qe5 48. Kg2 h4 49. gxh4 gxh4 50. Qb3 Kf6 51. Kh3 Qe6+ 52.
Qxe6+ Kxe6 53. Kxh4 Kd5 54. Kg4 Kc4 55. Kf3 Kb3 56. Ke3 Kxa3 0-1

Напиши коментар

 
Блог Драгана Маринковића © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

ТАБЛА НКС СРЖ