07. август 2012.

Ниш - Стамбол капија

1 коментара

Цртеж „Тврђава“ сам нацртао ових дана, црним тушем на папиру формата 410 x 290 мм. Цртеж представља главни прилаз нишкој тврђави, Стамбол капију, из периода непосредно након ослобођења од Турака. На цртежу се види дрвени мост и на њему кућице у којима се трговало. Ово је први у низу мојих цртежа које ћу радити на тему Ниш. Није урамљен и до урамљивања ће сигурно претрпети још неке дораде.
Ево и основних података о тврђави. Нишку тврђаву су подигле Османлије почетком XVIII века на простору античког и средњовековног утврђења, има полигоналну основу, са седам неједнаких страна и четири велике капије: Стамбол, Београдску, Водену (или јагодинмалску) и Видинску. Бедеми су дужи од 2 км, ширине 3 м и висине 8 м. Укупна површина тврђаве је скоро 23 хектара. Више о тврђави можете прочитати овде.
Данас је тврђава позната углавном по летњој позорници у којој се одржавају Филмски сусрети (једном годишње) и Нишвил џез фестивал (једном годишње). Поред тога у тврђави се могу купити сувенири, посетити нека галерија и више кафића.
Формирањем јавног предузећа „Тврђава“ би се ствари могле поставити на своје место. Наравно, само под условом да политичари буду на безбедној раздаљини. ЈП би функционисало са једноцифреним бројем запослених (без партијске подобности) и доста волонтера. Волонтери би за узврат могли беспалтно присуствовати културним догађајима које организује ЈП Тврђава.
Када кажем да би се ствари могле поставити на своје место првенствено мислим да би тврђаву требало дати на управљање уметницима. Нише, лево и десно од Београдске капије, у којима се сада налазе кафићи могу се дати на коришћење истакнутим ликовним уметницима, вајарима... Нишлије и туристи би одређеним данима могли улазити у те атељее и гледати уметнике како стварају... итд.
Једном сам у Београду (почетком осамдесетих година прошлог века) гледао позоришну представу у дворишту. Около некаквог омањег бетонског платоа биле су поређане обичне дрвене клупе и столице у облику ћириличног слова „П“, а у средини су познати београдски глумци одиграли представу. Било је фантастично.
Зашто се нешто слично не би могло организовати у нишкој тврђави?
А концерти?
Изложбе...

One Response so far.

  1. Анониман says:

    Dragane,
    divan tekst, kao i originalnost ideje. I sve mi to nekako „ide“ uz tebe i tvoju plemenitost!

    Pozdrav,
    Snezana M.

Напиши коментар

 
Блог Драгана Маринковића © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

ТАБЛА НКС СРЖ